Ewa gotuje: Jesteście ciekawi co tym razem trafi na talerz ?

Podziel się:

fot.Polsat 

W sobotę 28 listopada o godzinie 10:10 w Polsacie Ewa Wachowicz ugotuje zupę krem z ziemniaków z dodatkiem pora. Potem przygotuje kiełbasę duszoną w aksamitnym sosie z warzyw i wina oraz usmaży do niej placki z kiszonej kaszy gryczanej. Na deser zrobi słynny francuski krem czekoladowy i połączy go z orzechami laskowymi, bitą śmietaną oraz malinami. W programie „Ewa gotuje” podzieli się sprawdzonymi przepisami i różnymi ciekawostkami dotyczącymi składników swoich potraw. A już jutro premiera książki „Wszystkie korony Ewy Wachowicz”, fascynującej biografii ujawniającej wiele faktów z życia Miss.

Ziemniaki wbrew obiegowej opinii są niskokaloryczne – mają mniej kalorii niż kasze czy makarony. Jesienią polskie ziemniaki są najsmaczniejsze, dlatego nie może ich zabraknąć w kolejnym odcinku „Ewa gotuje”. Gospodyni programu ugotuje więc krem kartoflany z dodatkiem pora. Do przygotowania kremu będą potrzebne: wywar drobiowy, ziemniaki, por, sól i biały pieprz. Zupę podana zostanie z zieloną papryką, plastrami wędzonego łososia i kwaśną śmietaną.

Daniem głównym będzie biała kiełbasa duszona w białym winie z fasolą, podana z plackami z kiszonej kaszy gryczanej. Do przygotowania głównej części potrawy będą potrzebne: namoczona przez całą noc fasola „Piękny Jaś”, boczek wędzony, surowa biała kiełbasa, cebula, czosnek, marchewka, tymianek, majeranek, przecier pomidorowy i białe wytrawne wino.

Trzy tygodnie temu Ewa Wachowicz pokazała, jak zakisić kaszę gryczaną niepaloną. Teraz przygotuje z niej placki gryczane. Do ich przygotowania oprócz ukiszonej kaszy będą potrzebne: jajka, natka pietruszki, bułka tarta, pieprz, sól i klarowane masło do smażenia.

Za oknem coraz chłodniej i Ewa Wachowicz nie ma już świeżej zieleniny prosto z ogródka. Dlatego pokaże, jak założyć domową uprawę kiełków. Wystarczy zaopatrzyć się w kiełkownicę, nasiona, np. brokuła, rzodkiewki czy siemienia lnianego i wodę. Po kilu dniach będą gotowe pyszne i zdrowe kiełki z domowej plantacji.

Po obiedzie u Ewy Wachowicz nie może zabraknąć słodkości! Tym razem gospodyni zrobi krem czekoladowy. Do przygotowania deseru będą potrzebne: gorzka czekolada, oliwa z oliwek extra virgin, jajka, cukier trzcinowy, szczypta soli, rum, orzechy laskowe, bita śmietana, maliny i mięta.

Jesteście ciekawi jak przygotować poszczególne dania? Proporcje składników i szczegóły przepisów już 28 listopada w programie „Ewa gotuje”.

„Ewa gotuje” odcinek 407 – emisja w sobotę 28 listopada o 10.10 w Polsacie!  

(polsat)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *