GIS ostrzega :pałeczki salmonelli na skorupkach partii jajek- potencjalne zagrożenie dla zdrowia.
Zdjęcie ilustracyjne fot.Pixabay
Głowny Inspektorat Sanitarny ostrzega przed spożywaniem partii jajek ,na których stwierdzono pałeczki Salmonelli Enteritidis na powierzchni skorupek jaj. Spożywanie stwarza potencjalne zagrożenie dla zdrowia.
Jajka skażone bakterią Salmonella Enteritidis o jakich jajkach mowa?- Ostrzeżenie GIS :
Szczegóły dotyczące produktów:Produkt – JAJA KURZE Jaja z chowu klatkowego 10 sztuk, klasa A, klasa wagowa M
Data minimalnej trwałości będąca jednocześnie numerem partii: 20.05.2019 (12)
Kod na skorupkach jaj: 3-PL14271307
Producent – Ferma „Złote Jajko”, 09-213 Gozdowo, Bonisław 75
Zakład pakowania jaj – Ovos Sp. z o.o., ul. Borek 5, 09-320 Bieżuń, weterynaryjny numer identyfikacyjny PL 14375901
Objawy które występują podczas zatrucia Salmonellą :
-bóle głowy i biegunki,
-napadowe bóle brzucha, które są podobne do objawów kolki,
-nudności i wymioty,
-gorączka.
GIS informuje potencjalnych konsumetów:
Zasady ostrożności w obchodzeniu się z jajami znajdują się na stronie Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego – Państwowego Zakładu Higieny:
https://www.pzh.gov.pl/jaja-co-powinienes-wiedziec-2
Partia jaj na których stwierdzono pałeczki Salmonelli Enteritidis fot.GIS