Monachium wystartował Oktoberfest 2019 !

Podziel się:

fot.Pixabay

Monachium rozpoczął się 186 Oktoberfest (festiwal piwa) będzie trwał  od 21 września do 6 października 2019 r. Wiesn „- największe na świecie targi – przyciągają około 6,4 miliona odwiedzających rocznie. 

Oktoberfest w Monachium rozpoczął się o godzinie 12 w południe. Dieter Reiter, burmistrz Monachium, tradycyjnie postukał pierwszą beczkę piwa Oktoberfest w Schottenhamel-Festhalle. 

„O’zapft jest! Burmistrz pokazał, że niczego nie zapomniał: po zaledwie dwóch pociągnięciach piwo  spłynęło z beczki do pierwszego kufla, który tradycyjnie otrzymał premier Bawarii Markus Söder. Wkrótce potem petardy zasygnalizowały także właścicielom innych namiotów, że wolno im podawać gościom piwo.

Jaka jest historia Oktoberfest?

Wszystko zaczęło się od wyścigu konnego, który 17 sierpnia 1810 r. Gwardia narodowa zorganizowała dla ludu z okazji ślubu księcia bawarskiego księcia Bawarii (później króla Ludwika I) z księżniczką Teresą von Sachsen-Hildburghausen. Wyścig okazał się takim sukcesem, że w następnym roku został ponownie wystawiony na Theresienwiese – łące nazwanej na cześć księżniczki. Od 1870 r. Liczba straganów zaczęła rosnąć, aw 1896 r. Wzniesiono pierwsze namioty piwne, w których sprzedawano tylko piwo warzone w Monachium – tradycja ta przetrwała do dziś. Z powodu braku miejsca wyścigi konne, od których wszystko się zaczęło, odbyły się po raz ostatni w 1936 roku.

Duże namioty browarnicze

Siedem ogromnych piwnych namiotów ustawia się na tzw. „Wirtsbudenstraße”. Piwo warzone jest przez sześć największych browarów w Monachium i ma  około 13% ekstraktu

Cena „Maß” (litr piwa) wynosi około 10,00 €.

Namiot na wino

Miłośnicy piwa muszą zadowolić się Weißbier lub wymienić jedno z wielu znakomitych win serwowanych tutaj. Jest to namiot, w którym zawsze jest znacznie więcej kobiet niż mężczyzn, dlatego jest uważany za namiot o wysokim współczynniku flirtowania! Namiot może pomieścić 2400 osób.

Tradycyjne jedzenie na Oktoberfest

Odwiedzający jedzą również ogromne ilości tradycyjnych obfitych potraw, takich jak Hendl (kurczak), Schweinsbraten (pieczona wieprzowina), Haxn (golonka wieprzowa), Steckerlfisch (grillowana ryba na patyku), Würstl (kiełbaski) wraz z Brezn (Pretzel), Knödeln(kluski ziemniaczane lub chlebowe), Kaasspatzn (makaron serowy) , Reiberdatschi (placki ziemniaczane), Kapusta kiszona lub Rotkraut(czerwona kapusta) wraz z takimi bawarskimi tradycyjnymi potrawami jak Obatzda (tłusta, przyprawiona mieszanka serowo-maślana) i Weisswurst (biała kiełbasa ).

 

Dzień otwarcia od 12:00 do 12:00 od 
poniedziałku do czwartku od 10:00 do 23:30, 
piątek, sobota i 2 października od 10:00 do północy w 
niedziele i święta od 10:00 do 11: 30.00 

Uwaga: w weekendy namioty piwne są często zamknięte od południa z powodu przeludnienia!

(pras.Bavaria.by)

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *