GIS wycofuje ze sprzedaży dwie partie sera : mogą znadować się w nim bakterie E.coli

Podziel się:

Zdjęcie ilustracyjne fot.Pixabay 

Główny Inspektorat Sanitarny wydał ostrzeżenie dotyczące wycofania dwóch partii sera surowego z mleka krowiego. SAINT FELICIEN, 180 g oraz SAINT MARCELLIN, 80 g z powodu możliwego zanieczyszczenia Escherichia coli.

W ostrzeżeniu które wydał GIS wskazano ze w wyniku postępowania epidemiologicznego oraz śledzenia dystrybucji podejrzanych produktów we Francji stwierdzono, że spożycie ww. serów wiąże się z wystąpieniem kilkunastu przypadków zespołu hemolityczno-mocznicowego u konsumentów. Sery wymienione w ostrzeżeniu, wyprodukowane z surowego mleka krowiego mogą być zanieczyszczone bakterią Escherichia coli wytwarzającą toksynę Shiga (STEC). W związku z powyższym producent francuska firma Fromagerie Alpine podjął decyzję o wycofywaniu wszystkich partii tych serów począwszy od partii o numerze 032 do partii o numerze 116.

Sery które mogą być zanieczyszczone bakterią Escherichia coli :

Produkt – SAINT FELICIEN 180 g

Producent – FROMAGERIE ALPINE, 37 Avenue des Allobroges, 26100 Romans Sur Isère, weterynaryjny numer identyfikacyjny FR 26 281 001 CE

Numer partii – wszystkie partie produktu od 032 do 116

Data przydatności do spożycia – od 06.02.2019 do 21.05.2019

 

Produkt – SAINT MARCELLIN 80 g

Producent – FROMAGERIE ALPINE, 37 Avenue des Allobroges, 26100 Romans Sur Isère, weterynaryjny numer identyfikacyjny FR 26 281 001 CE

Numer partii – wszystkie partie produktu od 032 do 116

Data przydatności do spożycia – od 04.02.2019 do 21.05.2019

Działania podjęte przez przedsiębiorców i organy urzędowej kontroli:

Producent firma Fromagerie Alpine wycofuje wszystkie partie serów SAINT FELICIEN, 180 goraz SAINT MARCELLIN, 80 g od numeru 032 do numeru 116.

GIS informuje konsumentów aby nie spożywyać wskazanych w komunikacie partii produktu.

(GIS.)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.