GIS wycofuje ze sprzedaży dwie partie sera : mogą znadować się w nim bakterie E.coli
Zdjęcie ilustracyjne fot.Pixabay
Główny Inspektorat Sanitarny wydał ostrzeżenie dotyczące wycofania dwóch partii sera surowego z mleka krowiego. SAINT FELICIEN, 180 g oraz SAINT MARCELLIN, 80 g z powodu możliwego zanieczyszczenia Escherichia coli.
W ostrzeżeniu które wydał GIS wskazano ze w wyniku postępowania epidemiologicznego oraz śledzenia dystrybucji podejrzanych produktów we Francji stwierdzono, że spożycie ww. serów wiąże się z wystąpieniem kilkunastu przypadków zespołu hemolityczno-mocznicowego u konsumentów. Sery wymienione w ostrzeżeniu, wyprodukowane z surowego mleka krowiego mogą być zanieczyszczone bakterią Escherichia coli wytwarzającą toksynę Shiga (STEC). W związku z powyższym producent francuska firma Fromagerie Alpine podjął decyzję o wycofywaniu wszystkich partii tych serów począwszy od partii o numerze 032 do partii o numerze 116.
Sery które mogą być zanieczyszczone bakterią Escherichia coli :
Produkt – SAINT FELICIEN 180 g
Producent – FROMAGERIE ALPINE, 37 Avenue des Allobroges, 26100 Romans Sur Isère, weterynaryjny numer identyfikacyjny FR 26 281 001 CE
Numer partii – wszystkie partie produktu od 032 do 116
Data przydatności do spożycia – od 06.02.2019 do 21.05.2019
Produkt – SAINT MARCELLIN 80 g
Producent – FROMAGERIE ALPINE, 37 Avenue des Allobroges, 26100 Romans Sur Isère, weterynaryjny numer identyfikacyjny FR 26 281 001 CE
Numer partii – wszystkie partie produktu od 032 do 116
Data przydatności do spożycia – od 04.02.2019 do 21.05.2019
Działania podjęte przez przedsiębiorców i organy urzędowej kontroli:
Producent firma Fromagerie Alpine wycofuje wszystkie partie serów SAINT FELICIEN, 180 goraz SAINT MARCELLIN, 80 g od numeru 032 do numeru 116.
GIS informuje konsumentów aby nie spożywyać wskazanych w komunikacie partii produktu.
(GIS.)