Ewa gotuje: Jubileuszowe gotowanie z Ewą Wachowicz na 15-lecie programu!

Podziel się:

Ewa Gotuje fot.Polsat/Bogdan Jabłoński

W sobotę 10 grudnia o godzinie 10:05 w Polsacie Ewa Wachowiczświętuje15-lecie programu „Ewa gotuje”! Ten rok jest dla Ewy wyjątkowy. Równo 30 lat temu zdobyła tytuł Miss Polonia, który – choć wówczas jeszcze tego nie wiedziała – otworzył jej drzwi do ekscytującego świata telewizji. Ale to nie jedyna rocznica, bowiem 15 lat po założeniu korony najpiękniejszej Polki nasza Miss nagrała materiał do autorskiego, kulinarnego programu „Ewa gotuje”!

Pierwszy odcinek miał emisję tuż przed Wigilią Bożego Narodzenia, drugi zaraz przed Sylwestrem. Jak łatwo policzyć w tym roku przypada więc jubileusz – na szklanym ekranie Ewa gotuje 15 rok z rzędu, goszcząc w naszych domach co sobotę. Z tej okazji autorka programu postanowiła sięgnąć po trzy sprawdzone receptury oraz produkty, których wielokrotnie używała przed kamerą!

Program „Ewa gotuje” to 15 lat emisji, blisko 500 odcinków i prawie 1500 przepisów! Emisja pierwszego odcinka miała miejsce pod koniec grudnia 2007 roku, a w programie mogliśmy zobaczyć, co nasza Miss szykuje na Wigilię. W tym roku najpiękniejsza kobieta polskiej kuchni obchodzi również 30-lecie zwycięstwa w konkursie Miss Polonia. Ten triumf okazał się dla Ewy Wachowicz trampoliną do dalszego rozwoju i kariery telewizyjnej!

Ewa Wachowicz kariera zawodowa

Jakie były początki zawodowej kariery Ewy Wachowicz? Dość nietypowe, ponieważ jeden z programów informacyjnych pokazał młodziutką dziewczynę z Klęczan koło Gorlic jadącą… traktorem! I właśnie z tego powodu jubileuszowy odcinek programu „Ewa gotuje” zacznie się od przejażdżki leciwym, za to pięknie odrestaurowanym Ursusem.

NastępnieEwa Wachowicz sięgniepo trzy sprawdzone receptury na 15-lecie programu oraz produkty, których wielokrotnie używała przed kamerą.Zacznie od solidnego rosołu – potrawy, bez której nie wyobraża sobie zarówno dzieciństwa, jak też współczesnej kuchni polskiej. Ale żeby nie było – ten bulion nie będzie zwykłym wywarem na mięsie i warzywach, ponieważ z okazji jubileuszu Ewa zrobi rosół królewski – z pieczarkami, jajkiem poszetowym i smażoną wątróbką.

Ewa Gotuje : Ryba i deser

Na danie główne będzie ryba. W grudniu 2007 roku, w pierwszym odcinku programu, Ewa przyrządziła wigilijnego karpia. Zrobiła go wedle bodaj najprostszej receptury – podzieliła na dzwonka, obtoczyła w mące i usmażyła na mocno rozgrzanej oliwie z dodatkiem masła. Od tamtej pory po karpia sięgała kilkanaście razy – faszerowała go leśnymi grzybami, mieliła do paprykarza, gotowała na nim zupę, studziła w galarecie, a nawet wędziła, dodawała do sałatki, jak też „kłóciła” z serem robiąc awanturkę. Tym razem Ewa zaprosi na karpia zawiniętego w liście kapusty! Innymi słowy zrobi gołąbki. A poda je z sosem grzybowym.

Na deser będą ciasteczka-słoneczka. Kiedyś, będąc gościem w programie „Bezludna wyspa”, Ewa poczęstowałam nimi Ninę Terentiew.

Przepis na ten wypiek znalazł się później w jej pierwszej książce kucharskiej, jak też przygotowała go w drugim odcinku „Ewa gotuje”. Wówczas słoneczka przełożyła masą kawową i obtoczyła w kokosie.15 lat później zrobi trochę inaczej – masę zastąpią powidła a kokos drobno zmielone orzechy włoskie.

Jesteście ciekawi jak przygotować poszczególne dania? Proporcje składników i szczegóły przepisów poznacie już 10 grudnia w jubileuszowym odcinku programu „Ewa gotuje”!

„Ewa gotuje” odcinek 469 – emisja 10 grudnia o godzinie 10:05 w Polsacie oraz Polsat Go!

(źródło:Polsat)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.