Moda na wegańskie jedzenie. Odwiedziliśmy restaurację Mazaya w Krakowie
Mazaya Kraków fot.Łukasz Nowak/iln24.pl
Wegańskie jedzenie cieszy coraz większym zainteresowaniem, dania przygotowywane są z ogromnym kunsztem z dobrej jakości produktów.Odwiedziliśmy jedną z krakowskich restauracji , aby sprawdzić na własnym podniebieniu smaki wegańskie.
Restauracja Mazaya zloklalizowana w Krakowie przy ul Legionów Józefa Piłsudskiego 2 bazuje na Syryjskich przepisach, wysokiej jakości składnikach i aromatycznych ziołach i przyprawach, które charakteryzują kuchnie bliskiego wschodu. Można zjeść doceniany przez turystów oraz mieszkańców Krakowa, przygotowywany z oryginalnej receptury hummus oraz falafel i głównych dań rodem z Syrii. Nasi klienci chwalą nas za niepowtarzalny smak oraz rozsądne ceny -dowiadujemy się od Hamody z restauracji Mazaya.
Ponadto raz w tygodniu w środy restauracja kusi atrakcyjnymi promocjami dla wszystkich klientów. Organizowane są również romantyczne wieczory przy świecach w każdą sobotę.
Restauracja Mazaya wegańskie smaki bliskiego wschodu
Na początku zamówiliśmy herbatę z kardamonem i cynamonem podawana w dzbanku arabskim naprawdę idealna na jesienne dni. Jako główne dania wybraliśmy Shish kebab, Sambusak (Pierogi Syryskie) oraz Hummus Supe. Trzeba przyznać że podane dania są naprawdę świeże, i z dobrych jakościowo produktów.
Hummus Super : 3 szt. falafel, warzywa, hummus, pita fot.Łukasz Nowak/iln24.pl
Największe wrażenie zrobiły na nas Pierogi Syryjskie które wprost rozpływały się w ustach, a nadzienie w tym wypadku ser, natka pietruszki, pieczarki, sos. było wprost rewelacyjne.
Sambusak (Pierogi Syryskie) Nadziewane pierożki szpinak, granat, cebula , czosnek, sos Lub
Nadziewane ser, natka pietruszki, pieczarki, sos fot.Łukasz Nowak/iln24.pl
Bardzo ciekawy w smaku był również Shish Kebab z masy sojowej z ziołami i przyprawami, z sałatką z melona, ogórka, czerwonej cebuli i mięty , tzatziki, piklami, i granatem, całość podawana z frytkami, i pitą.
Shish kebab: Szaszłyk z masy sojowej z ziołami i przyprawami, sałatka z melona, ogórka, czerwonej cebuli i mięty , tzatziki, pikle, granat, frytki, pita fot.Łukasz Nowak/iln24.pl
Ogólne wrażenia z wizyty w tym lokalu są pozytywne, na pewno warto spróbować świeżych dań w idealnej kompozycji smakowej nawet osobą które nie miały do czynienia z tą kuchnią, jest to jakaś odskocznia od codziennej kuchni.
Restauracje zlokalizowane są w dwóch częściach Krakowa:
-Krupnicza 22, 33-332 Kraków
-Legionów Józefa Piłsudskiego 2, 33-332 Kraków