Przyleciał do Polski z walizką pełna mięsa. O tym zakazie nie pamiętał

Podziel się:

fot.KAS

Ponad 170 kg produktów mięsnych objętych zakazem przywozu zatrzymali od początku roku funkcjonariusze Służby Celno- Skarbowej podczas kontroli pasażerów na lotniczym przejściu granicznym Rzeszów- Jasionka- poinformowąła Edyta Chabowska rzecznik prasowy Izby Administracji Skarbowej w Rzeszowie.

 

Wracając z zagranicznych wyjazdów, w naszym bagażu często przewozimy pamiątki z podróży, prezenty, wyroby tytoniowe, alkohol a także żywność.To, co możemy przewozić przez granicę UE i w jakich ilościach jest ściśle uregulowane przepisami.

O czym trzeba pamiętać przekraczając granice UE?

Podczas przekraczania granic zewnętrznych UE lub strefy Schengen warto zwrócić uwagę nie tylko na wartość przewożonych przedmiotów ( podróżując transportem lądowym zgłoś towary powyżej 300 euro, a drogą lotniczą lub morską powyżej 430 euro),  ale także sprawdzić normy ilościowe przewożonych wyrobów akcyzowych ( papierosy, alkohol), które są także różne w zależności od środka transportu.

Pamiętać należy także, że na teren UE nie możemy przywozić żywności pochodzenia zwierzęcego: mięsa, wędlin, nabiału. Takie produkty mogą zawierać patogeny wywołujące choroby zakaźne u zwierząt, dlatego na granicy trzeba umieścić je w specjalnych pojemnikach. Wyjątkiem jest żywność dla niemowląt i produkty spożywcze używane ze względów zdrowotnych.

O tym zakazie nie pamiętał m.in. pasażer przylatujący z USA.

Do tego zakazu nie zastosował się jeden z pasażerów przylatujących z USA do Polski. Podczas kontroli bagażu należącego do mężczyzny, funkcjonariusze Służby Celno- Skarbowej z Oddziału Celnego Port Lotniczy Rzeszów- Jasionka wykryli ponad 14 kg produktów mięsnych. Pasażer ukarany został mandatem w wysokości 400 zł.

O czym warto wiedzieć planując podróż za granicę? Więcej informacji na stronie granica.gov.pl

(żródło:podkarpacka KAS)

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.